După cum știi, colaborăm cu Superhumans Center pentru a strânge bani pentru proteze pentru ucrainenii afectați de război. Comunitatea BlaBlaCar din 16 țări s-a alăturat campaniei de strângere de fonduri. Împreună, am strâns peste 60.000 de euro și nu ne vom opri aici.
Recent, i-am invitat pe influencerul ucrainean Olya și pe curajosul veteran ucrainean Sasha să ni se alăture într-o cursă de carpooling. Sasha ne-a povestit despre noua sa viață cu protezele, despre cele mai dificile și mai emoționante momente și ne-a împărtășit planurile sale de viitor. Am înregistrat cele mai interesante momente ale conversației lor și le împărtășim cu tine.
Cu sprijinul tău, ajutăm oameni ca Sasha. Poți să te alături campaniei de strângere de fonduri pentru proteze pentru ucraineni, accesând linkul. 🦾🇺🇦
Olya: „Sasha, tu radiezi de veselie și de încredere. Simți că ai reușit să revii la viața pe care o aveai înainte de rana de război și de proteze sau ai acceptat schimbările și ai luat-o de la capăt?
Sasha: „Este greu să-ți dau un răspuns. Pare că viața mea nu s-a schimbat drastic, dar, în același timp, s-au schimbat multe. Acum trebuie să țin cont de multe detalii. De exemplu, înainte de orice călătorie, trebuie să mă asigur că am toate lucrurile necesare pentru a mă întreține pe mine și protezele mele. Trebuie să duc cu mine o geantă de cosmetice cu geluri speciale pentru picioare, ciorapi de rezervă și alcool pentru a curăța protezele. De asemenea, trebuie să-mi aduc un scaun de duș. A fost dificil la început, dar acum m-am obișnuit cu aceste schimbări.”
Olya: „Desigur, ai nevoie de mult timp pentru a te obișnui cu schimbările. Cred că ai avut perioade în care nu a fost ușor să accepți noua realitate și să înveți să te resemnezi cu ea. Poți să ne spui, te rog, care a fost cea mai grea perioadă după ce ai început să porți protezele?”
Sasha: „A fost cu siguranță greu din punct de vedere fizic. La urma urmei, picioarele mele abia își reveniseră după operație și nu erau încă obișnuite cu presiunea exercitată de proteze. Port o protecție, ciorapi și, uneori, genunchiere – toate acestea și protezele în sine creează o presiune extraordinară. La început, nu am putut suporta și mi-am dat jos protezele, pentru că simțeam apăsarea asupra picioarelor. Dar, cu multă perseverență, am încercat să depășesc disconfortul, să mă obișnuiesc cu el și să port protezele cât mai mult timp posibil. Prima lună a fost cea mai grea, deoarece corpul meu a avut nevoie de timp pentru a se adapta.
Nu prea am avut momente dificile din punct de vedere moral. Singurul lucru pe care mi-l amintesc este că, atunci când m-am întors acasă după tratamentul de reabilitare, eram încă într-un scaun cu rotile. Am fost adus în casă și mi-am dat seama că totul va fi diferit acum. Viața mea nu va mai fi la fel de ușoară ca înainte.”
Olya: „Ai menționat că trebuie să-ți organizezi viața și activitatea de zi cu zi. Cum rămâne cu sprijinul material? Există vreun sprijin din partea statului pentru veterani sau ajutor pentru angajare? Cum pot oamenii ca tine să își găsească un loc de muncă acum?”
Sasha: „Dacă vorbim de sprijin financiar, încă mai am un salariu militar. Mai târziu, voi primi o pensie de veteran și o pensie de invaliditate. Dar tot vreau să îmi găsesc un loc de muncă pentru a-mi câștiga existența pe cont propriu. Din fericire, acum există multe organizații publice și fundații care sunt pregătite să ajute veteranii și militarii cu reconversia la o nouă profesie, iar unele oferă și sprijin pentru angajare.
Din câte am văzut, și companiile angajează veterani fără probleme. Dar, pentru asta, este nevoie de o recalificare.”
Olya: „Ai spus că nu ai observat nicio dificultate în ceea ce privește angajarea veteranilor. Ai întâlnit și alte probleme sociale, de exemplu, prejudecăți sau stereotipuri cu privire la proteze?”
Sasha: „Acum nu există prejudecăți propriu-zise, dar situația era mai grea înainte. Mulți oameni credeau că în Ucraina nu există deloc proteze. Iar dacă există, sunt de proastă calitate. Se credea că protezele sunt niște picioare de lemn, ca ale unui pirat. Astăzi sunt mai puține astfel de mituri, dar mai există încă unele nuanțe.”
De exemplu, observ multe cazuri în care oamenii se gândesc să-și pună proteze doar în străinătate, deși este posibilă obținerea de proteze de înaltă calitate în Ucraina. Desigur, dacă vorbim despre amputarea de brațe sau de picioare deasupra genunchiului, protezele necesare se pot obține în străinătate. La urma urmei, Ucraina nu este încă capabilă să furnizeze proteze pentru aceste tipuri de amputări care să asigure mobilitatea necesară pentru o viață deplină.”
Olya: „În general, Sasha, simți că societatea te acceptă și te sprijină? Îți urmezi propriul drum, scrii o carte, ai ambiții, o misiune, planuri. Și dacă dai de obstacole pe acest drum, ai încredere că societatea te va ajuta?”
Sasha: „Văd că există un sprijin puternic din partea societății și sper că acesta va crește în timp. Veteranii, și mai ales veteranii cu răni, au mare nevoie de el.
Sunt 100% sigur că, dacă va fi necesar, nu vor exista probleme cu ajutorul chiar și din partea străinilor. Dar multe depind de fiecare individ în parte. Pentru a primi ajutor, trebuie să îl ceri și să fii pregătit să îl accepți. Este puțin probabil ca societatea să poată să ajute dacă nici măcar nu știe că o persoană are dificultăți.”
Olya: „Și, în final, care sunt planurile tale de viitor? Am văzut că ai început să faci balet și să alergi? Spune-ne mai multe despre asta.”
Sasha: „Încă nu dansez balet (râde), dar am de gând să o fac. Vrem să facem un spectacol cu băieții și să mergem cu el în turneu în Țările de Jos și în Statele Unite. Am practicat mereu sportul, dar acum vreau să fac asta și mai mult. Am participat recent la Jocurile Invictus și intenționez să mă alătur echipei paralimpice de sprint.
În ceea ce privește munca, vreau să mă implic în sprijinirea veteranilor și a persoanelor care și-au pierdut membrele din cauza războiului. Ajut Superhumans Center pentru că văd tot ce face organizația, cred în activitatea ei și vreau să particip la acest proces. Sunt sigur că vom reuși.”
Campania internațională de strângere de fonduri a comunității BlaBlaCar pentru nevoile Superhumans Center continuă. Donează pentru viitorul persoanelor afectate de război. Fiecare 10 grivne pot ajuta pe cineva să se bucure din nou de o viață normală, să-și găsească drumul și să meargă înainte cu încredere, așa cum o face Sasha.