Ce facem

Despre BlaBlaCar


BlaBlaCar este o comunitate de încredere care conectează conducătorii auto cu locuri libere în mașină și pasagerii care călătoresc în aceeași direcție. Peste 30 de milioane de membri din 22 de țări folosesc BlaBlaCar, cea mai mare comunitate de carpooling din lume, creând astfel o rețea de transport cu totul nouă, alimentată de oamenii înșiși. Cu un serviciu clienți exemplar, cu platformele sale web și mobilă ultramoderne și o comunitate de utilizatori care se bucură de o creștere rapidă, BlaBlaCar transformă călătoria într-un eveniment social, necostisitor și mult mai eficient pentru milioane de membri.

5Polaroidsed

Statistici BlaBlaCar

– peste 30 de milioane de membri
– din 22 de țări
– 10 milioane de călători în fiecare trimestru
– peste 3 miliarde de kilometri parcurși de membri împreună
– aproximativ 1,5 miliarde de lei economisiți de conducătorii noștri auto în fiecare an
– o valoare estimată de 1 milion de tone de emisii de CO2 evitate în ultimele 12 luni
– o medie de ocupare a mașinii de 2,8 persoane (față de media de 1,6 constatată în general)
– peste 21 de milioane de descărcări ale aplicației (pentru iPhone și Android)
4 milioane de fani pe Facebook (pe ansamblul paginilor Facebook)

Vrei să ştii mai multe despre BlaBlaCar?

Împărţirea costurilor este legală

BlaBlaCar este cea mai mare comunitate de carpooling pe distanţe lungi din lume. Conectăm pasagerii și conducătorii auto care merg în aceeaşi direcţie. Aceştia călătoresc împreună şi împart costurile călătoriei. Distanța medie a călătoriilor este de aproximativ 340 km.

Motivul pentru care membrii noştri folosesc BlaBlaCar este împărţirea costurilor. Serviciul nostru nu se adresează conducătorilor auto care doresc să facă profit din călătoriile efectuate.

Pentru a ne asigura că toţi conducătorii auto respectă acest principiu, BlaBlaCar recomandă un preţ per pasager pentru fiecare cursă. Este vorba despre o contribuţie rezonabilă la cheltuielile pe carburant şi costurile aferente cursei. Sugerăm un preţ de 0,13 RON/km, acesta fiind, per pasager, o contribuţie convenabilă la costul călătoriei (preţul maxim pe care conducătorul auto poate să-l ceară este de 0,2 RON/km). De asemenea, limităm numărul locurilor oferite de conducătorul auto la 4.

Împărţirea costurilor este perfect legală, o practicăm zi de zi împreună cu prietenii şi familia. Numeroase guverne din UE promovează deplasarea dintr-un oraş în altul prin carpooling. Franța și Germania au stabilit cadrul legal de desfășurare a acestei activități: ambele au declarat în mod explicit că aceasta din urmă este legală, atât timp cât pasagerii achită o sumă conducătorilor auto numai în scopul de a împărţi costul călătoriilor (fără a se face profit). România a ales să nu reglementeze activitatea de carpooling pentru moment, însă nu există nicio lege sau ordonanţă care să interzică împărţirea călătoriilor în România.

bbc paises

Membrii BlaBlaCar au plăcerea de a împărţi călătorii în 19 ţări din toată lumea. Este uşor, convenabil şi foarte flexibil! Astfel, avem o comunitate fericită și în continuă creştere, cu peste 20 milioane de membri din lumea întreagă. Încearcă și tu experiența carpooling și te vei distra!

Prin ce este UNIC serviciul BlaBlaCar?

Din ce în ce mai multe aplicaţii de transport se bucură de succes, dar serviciul BlaBlaCar este unic, fiind dedicat împărţirii călătoriilor pe distanţe lungi, cum ar fi de la Bucureşti la Cluj-Napoca sau de la Constanţa la Bucureşti. Spre deosebire de taxiuri, serviciul BlaBlaCar nu este destinat deplasărilor pe distanțe scurte, la nivel intraurban.
Există două mari diferențe între aplicaţiile de transport oferite de BlaBlaCar şi, respectiv, taxiuri, acestea din urmă propunând transportul pe distanţe scurte:

– În primul rând, BlaBlaCar se adresează numai conducătorilor auto care și-au planificat o călătorie și care au posibilitatea, datorită serviciului nostru, să-și propună locurile libere pasagerilor eventual interesaţi, transformând astfel o cursă lungă într-una plăcută și ieftină. În schimb, şoferii aplicaţiilor de transport pe distanţe scurte efectuează toate cursele la cerere, asemenea unui serviciu profesional.

– În al doilea rând, BlaBlaCar propune un adevărat serviciu de la utilizator la utilizator (peer-to-peer), legat de împărţirea costurilor. Serviciul BlaBlaCar nu se adresează conducătorilor auto care doresc să facă profit. BlaBlaCar propune un serviciu total diferit de cel oferit de aplicaţiile de transport pe distanţe scurte, concepute pentru şoferii interesați de o utilizare în scop comercial, pentru a face profit, cum este cazul taxiurilor.

Prin ce este util serviciul BlaBlaCar?

La data de 21 ianuarie 2014, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a emis un aviz favorabil cu privire la consumul colaborativ, considerând serviciile precum cel oferit de BlaBlaCar drept „aliaţi puternici în lupta împotriva risipirii resurselor”. Un alt avantaj subliniat în legătură cu aceste servicii a fost “creşterea interacţiunii sociale şi a încrederii în comunităţi”.

BlaBlaCar permite tuturor să călătorească mai ieftin, pe distante lungi. O mare parte din bugetele personale este alocată călătoriilor, ocupând locul al doilea după cheltuielile legate de locuinţă. Cu BlaBlaCar, preţul deplasărilor devine convenabil atât pentru posesorii de autovehicule, cât şi pentru cei care doresc să călătorească împreună cu ei.

BlaBlaCar contribuie la diminuarea impactului pe care îl are transportul rutier asupra mediului înconjurător. Numărul mare al persoanelor care călătoresc singure cu maşina reprezintă o adevărată problemă. Concepute iniţial pentru o întreagă familie, autovehiculele cu 5 locuri sunt folosite în prezent de câte o singură persoană, or locurile libere constituie în mod evident o risipire a resurselor. Prin diminuarea numărului de mașini care circulă cu locuri libere, transportul rutier devine mai eficient şi mai sustenabil.

Contribuţia serviciului inovator propus de BlaBlaCar a fost recompensată cu mai multe premii de prestigiu modial, printre care:

Europas Best Sharing Economy Start Up 2014
Gobal Cleantech Top 100 2013
FTCiti Ingenuity Awards Finalist 2013
EcoSummit Gold 2012

Dacă ai întrebări pe această temă, te invităm să ne contactezi aici şi vom reveni cu mai multe detalii.

Oferirea unei curse peste hotare

În calitate de conducător auto care traversează granița, ești responsabil atât de pasagerii tăi, cât și de bagajele acestora. Autoritățile competente (poliția, grănicerii, autoritățile vamale etc.) pot solicita oricând pasagerilor prezentarea unui act de identitate în curs de validitate, cum ar fi cartea de identitate și/sau pașaportul cu toate vizele necesare, pentru a dovedi că au dreptul să circule pe teritoriul respectiv. De asemenea, atât conducătorilor auto, cât și pasagerilor li se pot pune întrebări cu privire la conținutul bagajelor, care pot fi controlate.

Mai multe state europene se confruntă cu un aflux de imigranți a căror situație dificilă este exploatată de traficanți. Prin urmare, conducătorilor auto care transportă pasageri pe rute transfrontaliere, li se recomandă să manifeste o vigilență deosebită. În cazul în care există o problemă legată de un pasager și/sau de bagajele acestuia, conducătorul auto poate fi suspectat de către autorități de implicare în activități ilegale  la trecerea peste frontiere (de exemplu, complicitate la contrabandă datorită neglijenței).

Pentru a evita astfel de suspiciuni (care pot duce la urmărirea penală), te rugăm să respecți următoarele recomandări de fiecare dată când treci granița:

  • VERIFICĂ PROFILUL: Te rugăm să verifici profilul tuturor potențialilor pasageri. Acceptă doar solicitările utilizatorilor care te contactează prin intermediul unui cont propriu și care efectuează o rezervare în nume propriu. Te rugăm să refuzi persoanele care te contactează cu scopul de a rezerva în numele altcuiva sau care îți propun o sumă suplimentară (în plus față de contribuția la cheltuielile de drum convenită).
  • SOLICITĂ UN ACT DE IDENTITATE: La primul contact (prin mesaj sau telefon), afirmă că vei verifica dacă toți pasagerii sunt în posesia unei cărți de identitate/unui pașaport valabil și dacă au obținut toate vizele necesare. Te rugăm să efectuezi această verificare înainte de plecare. Te rugăm să indici în mod clar că vei accepta doar pasagerii cu documente de călătorie în curs de valabilitate.
  • EVITĂ SITUAȚIILE ÎNDOIELNICE: Dacă ai îndoieli cu privire la un anumit pasager sau document, te rugăm să precizezi în mod clar că veți fi supuși unui control efectuat de către poliție sau autoritățile vamale, înainte de a traversa frontiera. În cazul în care pasagerii nu sunt de acord sau nu pot prezenta un act de identitate în regulă, te rugăm să refuzi transportul acestora.

Pentru propria ta siguranță, atunci când călătorești peste hotare, nu accepta să transporți pasageri a căror situație trezește îndoieli sau suspiciuni. Se poate să nu fii în măsură să determini autenticitatea documentelor de identitate sau a vizei, deci nu ezita să refuzi anumite solicitări. Iată câteva indicii pentru identificarea unui comportament suspect: contactul, rezervările și/sau plata sunt efectuate de către terțe persoane, se solicită rezervarea mai multor locuri, lipsa de comunicare verbală, se evită comunicarea telefonică, se oferă achitarea unei sume suplimentare.

BlaBlaCar face tot posibilul pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de carpooling, indiferent de traseu, de originea sau de mediul sociocultural din care provin cei alături de care călătorești. Suntem convinși că sistemul de carpooling este o soluție de interconectare a persoanelor din întreaga lume, care călătoresc astfel împreună într-un mod durabil și contribuie la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale limitate. Totodată, pentru a călători peste hotare în condiții cât mai plăcute, mai ales în actualul context geopolitic, te rugăm să ții cont de instrucțiunile de siguranță de mai sus.

Dacă ai întrebări pe această temă, te poți adresa următoarelor departamente de poliție:

  • România: 0040/112
  • Germania: 0800/6888000
  • Ungaria: 0036/112
  • Austria: 0043/112

Îți dorim călătorii sigure și cât mai plăcute.

By using our website, you accept that we use cookies to perform analytics and produce content & ads tailored to your interests. Read our policy on cookies usage

Offer a ride